Zoek naar naden en kieren die onnodig warmte weglekken

Veel huizen (huur en koop) hebben naden en kieren waardoor warme lucht naar buiten lekt en koude lucht naar binnen stroomt. Zet u onnodig de verwarming een graadje hoger of gaat u deze lekken met tochtstrippen te lijf?

Naden en kieren zijn in huis verantwoordelijk voor het onnodig weglekken van warmte. Het dichtmaken ervan kan volgens Milieu Centraal bij een gemiddelde hoekwoning zo’n 70 m3 gas schelen. Heeft u een vrijstaande woning, dan is dat nog veel meer. Naast minder warmte verliezen, komt er door het dichten van kieren en naden ook minder kou uw woning in. Daardoor is de kans groot dat de thermosstaat een graadje lager kan. Om kieren – openingen tussen bewegende delen – te dichten, is een breed scala aan tochtstrippen beschikbaar. Afhankelijk van de toepassing, zijn ze verkrijgbaar met een profiel in de vorm van een letter D, E, K, O, P, V of Y. Naast tochtstrippen kunt u ook gebruikmaken van tochtband dat op rollen wordt verkocht. Dit is uitermate geschikt om kleinere kieren rondom deuren of ramen af te dichten. Het is van belang dat u de juiste tochtstrip of het juiste tochtband gebruikt voor uw ramen en deuren. Zo niet, dan is de kans groot dat er warmte weg blijft lekken. Komt u er niet uit? Twijfel dan niet om bij de bouwmarkt te vragen wat de juiste ‘letter’ is voor de beoogde plaats.

U kunt het best op zoek gaan naar geschikte plekken voor tochtstrippen als het buiten flink waait. Juist dan is bij ramen en deuren goed voelbaar (en soms zelfs hoorbaar) waar het tocht. Check niet alleen draaiende delen aan de buitenkant van uw huis. Tochtstrippen zijn er ook voor binnendeuren, bijvoorbeeld een deur naar een koude hal, kelder of berging of het bergluik naar de kruipruimte. Vraag een keukentafelgesprek aan met een van onze energiecoaches. Zij geven U duurzame aanwijzingen.