WARMTEBEELDCAMERA
BECO heeft een warmtebeeldcamera waarmee metingen gedaan kunnen worden van de woning. Er zijn twee soorten metingen;
Relatieve metingen
Bij deze metingen ligt de focus niet op de werkelijke temperatuur maar op de verschillen in temperatuur. Temperatuurverschillen zijn voldoende om afwijkingen in elektrische of mechanische apparatuur aan te tonen. een geïsoleerde woning en een niet geïsoleerde woning
Voorbeeld: een auto heeft 4 banden 1 heeft onvoldoende spanning. Hierdoor wordt deze band warmer dan de andere 3.
Om aan te wijzen welke band onvoldoende spanning heeft, vergelijk je de vier banden.
De warmste moet onderzocht worden of vervangen. De precieze temperatuur doet er niet echt toe.
Precieze metingen
Bij deze meting ga je de precieze temperatuur meten van een object of een deel ervan. Kleine variaties in de atmosfeer, het materiaal, reflectie of emisiviteit of andere invloeden kunnen het resultaat beïnvloeden. Alleen echte specialisten kunnen dit, we laten dit dan ook graag aan de professionals over.
Warmtescan woning
Elke woning verliest in een koude periode warmte, vervolgens vraagt je thermostaat om de verloren warmte opnieuw aan te vullen. In een warme periode werkt dat omgekeerd en wordt je woning al snel te warm. Deze vormen van warmte uitwisseling zijn:
Radiatie (straling) Een warmtebron “straalt warmte uit”, net zoals bijvoorbeeld de zon. Denk daarbij eens aan een slecht geïsoleerde muur tussen je radiator en de (koudere) buitenlucht, of door een dunne beglazing of dakplaat. Dit is het grootste warmteverlies van een woning en bedraagt ongeveer 65% van het totale verlies.
Convectie (stroming) is het warmteverlies door luchtverplaatsing. Lucht verplaatst zich altijd in de richting van warm naar koud om de temperatuur in balans te brengen. Door open ramen, deuren, roosters en kieren vloeit warmte ongecontroleerd weg. Dit convectieverlies is ongeveer 28% van het totale verlies.
Conductie (geleiding) Materialen die de begrenzing maken tussen koude en warme ruimten zoals het dak, de gevel en de vloer. De warmte geleidt door het materiaal heen omdat deze materialen elkaar raken. (bijvoorbeeld een latei of dorpel die binnen met buiten verbind) Ook hier weer in de richting van warm naar koud om de temperatuur in balans te brengen. Dit warmteverlies is ongeveer 7% van het totale verlies.
Voor een goede warmtescan moet de temperatuur onder nul zijn en de gehele woning even flink verwarmd worden. We starten weer met scannen in de volgende winterperiode. Geef je alvast op, als je interesse hebt.
"*" geeft vereiste velden aan