Warmtepomp

Beperk gebruik fossiele brandstof

Bouw het gebruik van fossiele brandstoffen af, Wanneer de mogelijkheid hiervoor aanwezig is. Is de CV-ketel aan vervanging toe onderzoek dan de mogelijkheid van een warmtepomp.

Warmtepomp steeds innovatiever

Laat je niet ontmoedigen door de indianenverhalen mbt warmtepompen. Natuurlijk zijn er kinderziektes, maar als we allemaal achterover leunen, dan komen we niet verder. Gelukkig zijn er pioniers, die hun nek uit durven steken. Daarnaast gaat de ontwikkeling steeds verder. Belangrijk is om eerst goed te isoleren, zodat warmteverlies gereduceerd wordt en zomers de warmte buiten blijft. Als je voor je woning qua isolatie voor jezelf het maximum hebt verkregen, dan pas bepalen of een warmtepomp voor je woning mogelijk is. Dit is sterk afhankelijk van het warmteverlies van je woning. Laat je goed informeren en niet misleiden. Onze adviseurs kunnen je hierin goed adviseren.

Wat is een warmtepomp voor een apparaat?

Het hart van de warmtepomp is een compressor, die net als een fietspomp een gas op hogere druk brengt. De compressor is onderdeel van een koelmiddelsysteem, zoals in een koelkast thuis. In de koelkast wordt de koude kant van het systeem benut om de koelkast te koelen en wordt de onttrokken warmte afgevoerd via een radiator aan de achterzijde. Bij de warmtepomp wordt de warmte benut om ons huis te verwarmen. Die warmte kan o.a. worden onttrokken aan de buitenlucht of uit de grondbodem. Je zou ook kunnen zeggen, dat de warmtepomp de buitenlucht of de grondbodem staat te koelen.

De warmtepomp lijkt eveneens op een airco-unit, een apparaat, dat in de VS en Azië al vele tientallen jaren wordt toegepast om een huis te koelen, dus net andersom dan de warmtepomp. Miljarden koelkasten en airco’s zijn wereldwijd al geproduceerd. De warmtepomp is daardoor geen nieuwe techniek. Bovendien werd in het buitenland al eerder dan bij ons de warmtepomp toegepast voor levering van warmte. De recente ontwikkelingen van de warmtepomp zitten meer in het gehele verwarmingssysteem en de bijbehorende regelingen.

Nu de warmtepomp op grote schaal als vervanger van de cv-ketel wordt ingezet, zijn er vele nieuwe fabrikanten van warmtepompen verschenen. Die fabrikanten ontwikkelen niet allemaal zelf een nieuwe compressor. Die compressoren worden vervaardigd door bestaande fabrikanten, die de compressoren maakten voor de koelkasten en de airco’s. Oftewel: De warmtepomp is een al lang bestaand apparaat in een nieuwe jas.

Warmtepomp ook iets voor jou?

Op 13 maart 2019 zijn we samen op zoek gegaan naar de inzet van een warmtepomp. Dit is voor iedere woning verschillend. Er was een zeer grote belangstelling.

Bekijk de presentatie, ga aan de slag met de rekentool en/of nodig onze adviseur uit.

Download onze presentatie 
Download onze rekentool 
Externe onafhankelijke informatie warmtepompen

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.