Waarom is verduurzamen van je huis zo slim?

Het ideale wonen gaat gepaard met een behaaglijk binnenklimaat, dus in de zomer niet te benauwd en in de winter niet te fris. Een huis dat daar aan voldoet heeft dus de perfecte bescherming tegen de weersinvloeden.

BECO heeft vele vrijwilligers onder haar leden die perfect weten hoe je een oncomfortabele woning kan veranderen in een huis met een ideaal binnenklimaat. Met een keukentafelgesprek gaan zij in op jouw vragen en zoeken naar verbeterstappen die aansluiten bij jouw woonwensen, maar ook aansluiten op de techniek en constructie van de woning. We zijn trots op onze Energiecoaches en de specialistische kennis van onze Becolateurs op het gebied van Bouwkunde, Installatietechniek (Werktuigbouwkunde en Elektriciteit), Domotica in en om de woning, Zonnestroom, of Zonnewarmte. Zij kunnen dus uitstekend helpen bij het opsporen van energievreters, het aangeven van de benodigde isolatie, hoe te verwarmen met warmtepomp en/of infraroodpanelen, eigen opwekking zonnestroom, enz.

Omdat de Energiecoaches en de Becolateurs elkaar onderling op de hoogte houden kunnen we ook improviseren op mogelijkheden en kostenzwaarte, waardoor je met de nodige lage-kosten-stappen uiteindelijk ook je doel kan bereiken. Maar de basis reden van alle ingrepen is minder fossiele energie gebruiken en vooral het warmteverlies beperken.

Het verminderen van warmteverlies van gebouwen via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren draagt bij aan het verduurzamen van de woning. De eerste aandacht gaat uit naar de constructievlakken die grenzen aan de buitenlucht, waarbij we proberen om hierin het warmtetransport zoveel als mogelijk is te beperken. Volgens de natuurlijke wetten wordt de warmte overgebracht via Radiatie (straling), Convectie (stroming) of Conductie (geleiding). Meer Convectie wil zeggen meer warmtestroming naar hogere delen. Als we die stroming afremmen (isolatie) of de afstand verlengen (afdichten, omleiden), houden we de warmte langer bij ons. Wat niet verloren gaat, hoeft niet aangevuld te worden. Wordt lid van BECO en vraag een keukentafelgesprek aan.