Victor gaat aan de slag als energiecoach voor BECO

Wat kun je zoal doen om energie te besparen? Een belangrijke vraag vandaag de dag om zuiniger met onze aarde om te gaan en voor volgende generaties een leefbare wereld te behouden. Maar ook een belangrijke vraag in deze tijd waarin veel inwoners de hoge energiekosten nauwelijks op kunnen brengen. Samen met de gemeente worden energiecoaches ingezet om te helpen.

Victor Amukwaman (72) en zijn vrouw Hyacintha (70) wonen in Nistelrode en hebben vier kinderen in de leeftijd van 36 tot 44 jaar en zeven kleinkinderen. Voorheen werkte Hyacintah in een winkel en Victor was werkzaam als maatschappelijk werker/opbouwwerker in Vught. Als pensionado’s zijn ze nu actief met tuinieren en wat sporten. Victor is verder als vrijwilliger actief bij Samen Nistelrode, Dorpsraad Nistelrode en geeft gym aan ouderen.

Wat doen jullie zelf aan besparing?

‘Met de kinderen praten we regelmatig over ieders energiegebruik’ vertellen Victor en Hyacintha. ‘We vergelijken het gebruik onderling en dan kijken we hoe het kunnen verminderen. Daarnaast doen we in en om huis wat we kunnen zoals opletten bij het aanschaffen van apparaten als dat nodig is, kiezen voor duurzame producten, we hebben ledverlichting en radiatorfolie aangebracht. Ook gaan we bewust om met verwarmen en binnenkort hebben we zonnepanelen.

Energiecoach

Victor is energiecoach. Onlangs behaalde Victor het certificaat als energiecoach na een training georganiseerd door BECO samen met de gemeente Bernheze. ‘Op die manier ben ik ook in contact gekomen met BECO. We kunnen helemaal achter zo’n initiatief voor een lokale energiecoöperatie staan en zijn daarom ook lid geworden’, zegt Victor. ‘Als energiecoach ga ik in gesprek met inwoners om hen te helpen bij besparingsmogelijkheden. Op de training heb ik geleerd dat naast besparende maatregelen gebruiken het ook gaat over gedrag. Een stukje bewustwording dus. Het gedrag aanpassen kan betekenen minder energie gebruiken en daardoor ook minder financiële lasten’, zo besluit Victor.