Stoppen met zonnepanelen? Nee dus!

Ale lokale energiecoöperatie is BECO al jarenlang actief om inwoners van Bernheze te stimuleren om eigen energie op te wekken. Daar zijn zonnepanelen nog steeds zeer geschikt voor. Door de berichtgeving dat het terugleveren van energie die je zelf niet nodig hebt (salderen) niet meer beloond wordt en dat de energieleveranciers vergoedingen vragen aan eigenaren met zonnepanelen dreigt het animo minder te worden.

Het zijn in de ogen van BECO, de Bernhezer Energiecoöperatie, slechte signalen en verkeerde maatregelen die de overheid en de energiemaatschappijen afgeven en doorvoeren. Er zijn veel mensen die al bewust met energie omgaan en ook zonnepanelen hebben liggen. Een groot deel doet dat ook omdat het vrij snel lagere energiekosten teweeg brengt. Tegelijkertijd is het ook een aandeel wat mensen willen leveren om minder fossiele grondstoffen (gas, olie, kolen) te gebruiken voor onze energievoorziening.

Meer initiatieven belonen

In plaats van het minder aantrekkelijk te maken om zonnepanelen aan te leggen zou het juist beloond moeten worden. In Bernheze zijn veel inwoners met zonnepanelen. Er zijn ook projecten waarbij zonnepanelen van meerdere eigenaren, particuliere inwoners, bij een bedrijf op het dak liggen. Wat BECO betreft kunnen nog veel meer daken benut worden voor zonnepanelen. Ook bedrijven kunnen daar meer werk van maken. Ook wordt gesproken over het aanleggen van zonneweides. Daar werkt BECO aan mee waarbij wel zorgvuldig omgegaan moet worden met het gebruik van landbouwgrond en natuur.

Het blijft interessant

Piet Derikx is actief voor BECO als BECOlateur en is specialist op het gebied van zonnepanelen. Piet informeert inwoners aan de keukentafel over het aanschaffen van zonnepanelen. ‘Het is nog steeds zeer de moeite waard om met zonnepanelen zelf energie op te wekken. De stroomprijs is hoog en de panelen zijn in prijs verlaagd. De terugverdientijd is nog steeds heel aantrekkelijk’, aldus Piet. ‘Bovendien is het vele malen beter voor onze aarde’, zegt hij afsluitend.