Moet ik wel of  geen thuisaccu aanschaffen?

Dat is een veelgehoorde vraag bij de keukentafelgesprekken aan de Becolateurs van BECO.

Het antwoord hangt af van de individuele situatie, de financiële mogelijkheden en de ambities van de mensen zelf.

De individuele situatie.

Hoeveel capaciteit een thuisaccu moet hebben hangt af van de hoeveelheid stroom die het huis(houden) gewend is te gebruiken. Is er ook een elektrische auto in beeld en wordt het huis nu nog met gas verwarmd? Overschakelen van gas naar elektra zal het stroomverbruik zeker flink verhogen. Hoeveel hangt af voor welke vorm van elektrisch verwarmen gekozen wordt. Een warmtepomp gebruikt minder stroom dan infrarood panelen, maar is wel een stuk duurder in de aanschaf. In totaal verbruikt een huishouden tussen de 10 en 35 kWh aan stroom per dag.

De financiële kant .

Een thuisaccu kost circa 800 euro per kWh opslagcapaciteit. Voor een investering van circa 20.000 euro kun je ongeveer 25 kWh opslaan. Met deze hoge investering is de thuisaccu niet terug te verdienen. Bovendien kan de huidige generatie thuisaccu’s het teveel aan stroom in de zomer niet opslaan om dat zelf in de winter weer te kunnen gebruiken. Men werkt echter aan de ontwikkeling van typen thuisaccu’s met lagere kosten, compacter en langere levensduur.

Persoonlijke ambitie.

Een eigen thuisaccu geeft het gevoel minder afhankelijk te zijn. Wat je overdag teveel hebt kun je ’s avonds benutten, dat geldt met name voor het voorjaar en de herfst. Feit blijft dat je daarmee niet het grote overschot van de zomer kunt opslaan voor de winter. De aanschaf van een thuisaccu is economisch gezien niet aantrekkelijk zolang de huidige salderingsregeling nog bestaat. Wilt u sparren met één van onze becolateurs over hoe het huis het beste verduurzaamd kan worden. Ga dan naar de website www.onsbeco.nl/contact en vul het contactformulier in, of stuur een email naar [email protected], of bel de BECOlijn 06 3313 4848 en vraag een keukentafelgesprek aan. Zij komen graag bij u langs om hun kennis met u te delen.