Mark van Lamoen; “bezoek van energiecoach is echt nuttig

Energiecoach Mark van Lamoen gaat bij inwoners langs en geeft energieadvies. BECO, de lokale Bernhezer Energie Coöperatie is samen met de gemeente actief om bij mensen thuis te helpen om energie te besparen en daarmee de kosten te verlagen. Een goed gesprek met de energiecoach kan echt helpen.

Mark van Lamoen (56) is in het bezit van het certificaat om als energiecoach te kunnen werken. Sinds 2019 woont Mark met Sabine en 3 dochters (van 16 tot 20) in een gedeelte van een verbouwde boerderij uit 1938 in Heeswijk-Dinther. “Volop leven in de brouwerij”, zegt Mark. En over zelf verduurzamen en besparen, zegt Mark; “we hebben geen standaard woning. De vorige bewoners hadden ook al wat gedaan. Zelf hebben we zonnepanelen laten leggen en ervoor gezorgd dat de warmte niet naar boven verdwijnt. Ook is de temperatuur van het cv-water verlaagd naar 60 graden en we gaan bewust om met ons dagelijks gas en stroomgebruik”.

Waarom BECO?

“Onze ervaringen toen we BECO inschakelden voor onze woning waren erg positief. Het is fijn dat je lokaal, dichtbij en persoonlijk bij onafhankelijke deskundigen terecht kunt die je helpen. Dat zijn de Becolateurs van BECO. Ik werk als teamcoach bij de klantenservice van een grote energieleverancier en wil ook wat doen op lokaal niveau op het gebied van het energievraagstuk. Daarom heb ik me gemeld voor een rol als energiecoach. Ik wil mijn kennis en vaardigheden graag hiervoor inzetten”.

Wat doe je als coach?

“We gaan op verzoek naar mensen toe en bespreken aan de keukentafel de situatie in huis en geven informatie over kleine aanpassingen. Het geeft ook voldoening om bewoners te helpen bij het verkrijgen van inzicht in hun eigen energieverbruik en de mogelijkheden die er zijn om hierop te besparen”. Voor een energiecoach is elk bezoek anders. Veel mensen zijn al bezig met het besparen van energie. “Toch kun je vaak bewoners nog wat meer bewust maken van eenvoudige veranderingen in hoe zelf om te gaan met energie. Op die manier, via de witgoedregeling of kleinere aanpassingen zoals bv LED verlichting, radiatorfolie of tochtstrippen, blijkt dat ze vaak nog extra besparingen kunnen realiseren. Dat is mooi toch!?”, besluit Mark.