Energiecafé van BECO bezocht en nu lid en energiecoach

BECO, de lokale Bernhezer Energie Coöperatie is samen met de gemeente actief om bij mensen thuis te helpen om energie te besparen en daarmee de kosten te verlagen. Een goed gesprek met de energiecoach kan echt helpen. In het bezit van het certificaat Energiecoach gaat Ad van den Boogaart bij inwoners langs en geeft energieadvies.

Samen met partner Marina woont Ad (68) nog steeds op zijn geboortegrond in Nistelrode. Ze hebben drie kinderen en een kleinkind. “We hebben het ook samen met de kinderen over energieverbruik. Dat zie ik dan terug in het gedrag maar dat kan nog wel wat beter. Ook thuis ben ik de energiecoach”, zegt Ad lachend. Na een bezoek aan het energiecafé van BECO werd hij een paar jaar geleden lid van deze energie coöperatie in Bernheze en nu na een training ook energiecoach.  

Niet alleen thuis coach

Wat elektriciteit betreft zijn ze thuis energieneutraal met zonnepanelen en een elektrische boiler op zonne-energie. “Er wordt vanuit BECO nog breder gewerkt, dat spreekt mij ook aan. Zo wordt er gekeken naar vormen van buurtopslag en ook opwekken van energie op grotere schaal. Goede initiatieven. Ik hoop dat daar haalbare projecten uit voort komen”, zegt Ad. Als energiecoach gaat Ad altijd op pad met Victor Amukwaman, ook gecertificeerd coach. Ze zijn actief in de Dorpsraad Nistelrode waar duurzaamheid ook een thema is. “We gaan samen in gesprek en aan de hand van de energierekening zien we vrij snel waar we naar moeten kijken. Bij een hoog stroomgebruik bijvoorbeeld gaat het vaak in de richting van een wasdroger, diepvriezer en koelkast.

Kun je het verschil maken?

“Zeker kunnen we het verschil maken”, zegt Ad. “Zoals bijvoorbeeld het gesprek met een alleenstaande oudere dame. Die durfde de TV niet meer aan te zetten. Ze had zo’n hoge energierekening. De boosdoener was echter een hele oude diepvries. Die hebben we kunnen vervangen, de TV kon weer aan en mevrouw was dolgelukkig”. Zo kwamen ze ook tussen man en vrouw in een discussie over het aantal diepvriezers. “Drie vond meneer wel erg veel en wilde de adviezen opvolgen van ons als coach. Mevrouw vond het toch lastig om afscheid te nemen van de vriezers. En zo is elke situatie anders en kunnen we best veel betekenen als coach”,  besluit Ad, “leuk om te doen”.