Zonnepanelen als eigen groene energie

EIGEN ENERGIE

van ONS voor ONS door ONS

BETAALBARE ENERGIE

geen winstoogmerk

DUURZAME ENERGIE

100 % hernieuwbaar

Neem zonnepanelen

Waarom juist nu zonnepanelen nemen?

Uiterlijk 2030 komt er geen gas meer uit de Groningse grond. Veel alternatieven voor gas werken op elektriciteit. Hoe schoner die is, hoe beter natuurlijk. Daarom lijkt kiezen voor milieuvriendelijke energie uit zonnepanelen nu interessanter dan ooit.
Het duurt nog even voor alle zeven miljoen Nederlandse huishoudens definitief van het gas af zullen zijn. Toch krijgen we er allemaal mee te maken door het stoppen van de gaswinning in Groningen. Sterker nog: de gaswinning wordt binnen afzienbare tijd al drastisch afgebouwd.

Wat staat ons te wachten?

De gas-aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen vervalt en er komen nieuwe normen voor duurzaam bouwen. Het merendeel van de bestaande woningen behoudt nog wel de cv-ketel en het gasfornuis, maar het doel is om 30.000 tot 50.000 van deze huizen per jaar aardgasvrij te maken. Het huidige kabinet wil het tempo zelfs verhogen naar 200.000 woningen per jaar.
Uiteindelijk stappen we met z’n allen over naar milieuvriendelijke energie en wordt het gas deels overgenomen door voorzieningen die op stroom werken. Woningen goed isoleren en overstappen op duurzame warmtebronnen levert de meeste CO2-winst. Zonnepanelen zijn hier een goede aanvulling op.

Energie uit zonnepanelen

Energie uit zonnepanelen is een logische keuze: de zon is de grootste primaire energiebron op aarde. In twee uur tijd valt er net zo veel energie van de zon op de aarde als wij wereldwijd verbruiken in één jaar. Ook is zonne-energie onuitputtelijk en hernieuwbaar. Dit in tegenstelling tot stroom die wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen.

Volgens cijfers uit 2017 zijn er dik 600.000 Nederlanders die zonnepanelen op hun dak hebben. Of er subsidie beschikbaar is voor panelen op jouw dak, is afhankelijk van waar je woont, dit is per gemeente verschillend namelijk. De BTW die je betaalt over de panelen kun je terug vragen van de Belastingdienst. Dat levert al snel 750 euro op bij de aanschaf van tien panelen. En dat is niet het enige. Investeren in zonnepanelen levert meer geld op dan geld op een spaarrekening: zo’n zes procent over het investeringsbedrag. Daarnaast mag je overtollige stroom die je opwekt tegen het consumententarief teruggeven aan het net. Deze zogenaamde ‘salderingsregeling’ zal vanaf 2023 weliswaar veranderen, maar de overheid heeft toegezegd dat ook de nieuwe regeling de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk houdt.

Straks zullen we het dus zonder gas moeten stellen. Gelukkig ziet de toekomst met zonnepanelen er zonnig uit. En een mooi bijeffect: wie zonnepanelen heeft, gaat een stuk bewuster om met zijn stroomverbruik.

Zonnepanelen op eigen dak Zonnepanelen andermans dak