Samenwerken aan Energietransitie

BECO zet samen met gemeente Energie op de agenda

Duidelijker kon het niet. Klimaat en energie is een heel belangrijk onderwerp. Dat bleek dinsdag 8 november 2022 in een bomvolle Pas in Heesch. De door BECO en de gemeente georganiseerde avond werd gevuld met inspirerende sprekers die allen benadrukken dat er samen hard aan dit onderwerp gewerkt moet worden. De organisatoren van BECO, Wim van der Heijden, Gertjan Arts, Peer Verkuijlen en Merel van den Tillaart van de gemeente waren heel blij met de enorme belangstelling.

‘Dat het druk zou worden hadden we wel verwacht’, zegt Peer Verkuijlen, voorzitter van BECO. ‘Als lokale Bernhezer Energie Coöperatie zijn we geheel belangeloos al lange tijd bezig om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Deze keer hebben we er voor gekozen om kanonnen als Helga van Leur, klimatoloog en weervrouw, Burgemeester Marieke Moorman en wethouder Rien Wijdeven op het podium te zetten en mede het verhaal te vertellen’. Samen met Siward Zomer van Energie Samen en Vincent Wijdeveld, bedenker van een innovatief alternatief voor de verwarmingsketel, werd het een afwisselende en zeer boeiende avond. ‘We kregen heel veel positieve reacties en een aantal nieuwe leden’, zegt de voorzitter.

Praktisch maken

Natuurlijk is BECO niet alleen in staat om alles wat deze avond gezegd is om te zetten in plannen. Daar is op nationaal, regionaal en ook lokaal niveau nog heel veel voor nodig. ‘Het is wel zo dat we al veel doen en veel kunnen doen. Naast ondersteuning van inwoners door onze Becolateurs bij het nadenken en toepassen van duurzame maatregelen zijn er ook projecten op het gebied van zonne-energie, zijn er energiecafe’s en andere informatiebijeenkomsten. Ook het leveren van 100% groene stroom is een belangrijk onderdeel van BECO.