

Aardgasleidingen niet geschikt voor waterstof
In de energietransitie stappen we langzaam van het aardgas af, maar het idee dat de bestaande aardgasleidingen te gebruiken zijn om waterstof mee te transporteren, is onzin, schrijft een groep onderzoekers in een recent artikel. Technisch zou het misschien nét kunnen, maar het is veel en veel te duur.

Deltares start pilot met waterbatterij.
Om de campus te verduurzamen, start Deltares in Delft een pilot met een AquaBattery. Deze opslagmethode voor hernieuwbare energie werkt op keukenzout en water.

Geluid afzwakken met antigeluid.
De Nederlandse startup DeNoize wil het in woningen stiller maken door hinderlijk geluid van buiten tegen te gaan met vibrerende ramen. Nu is er een proefwoning.

Nieuw raam oogst extra veel zonne-energie.
Het raam ZIEZO kan dankzij reflecterende jaloezieën en dubbelzijdige zonnecellen extra veel zonne-energie opvangen.

Huishoudens kunnen op energie besparen met coaching.
Energiearmoede is een taai probleem voor zo’n 550.000 huishoudens in ons land. Een te groot deel van het inkomen gaat op aan elektriciteit en gas. Maar forse besparingen zijn mogelijk dankzij coaching en betere informatie, zo laat onderzoek van MIT in Amsterdam zien.

Droge voeten met een huis op poten.
Overstromingen door extremer weer als gevolg van klimaatverandering liggen op de loer. Het Amerikaanse bedrijf Arkup levert drijvende woningen op uitschuifbare poten om de voeten droog te houden.

Slim net kan niet zonder AI en sociale basis.
Tienduizenden bedrijven en instellingen wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet. Behalve op versterking van het huidige net moet er dan ook volle bak worden in gezet op slimmere aansturing, stelt onderzoeker Roel Dobbe van de TU Delft, met daarbij een doorslaggevende rol voor AI en oog voor bestaanszekerheid.