Nieuwe energiecoaches Bernheze

BECO gaat aan de slag met elf energiecoaches in Bernheze

wo 22 mrt., 13:20 Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE – Maar liefst elf vrijwilligers behaalden onlangs na een degelijke training het certificaat om als energiecoach aan het werk te mogen. Samen met de gemeente werd de training opgezet. De gemeente wil er werk van maken om huishoudens met hoge energielasten te helpen. In een nauwe samenwerking met BECO, de lokale Energie Cooperatie Bernheze, is nu gestart en gaan de energiecoaches op pad. 

Door wethouder Rien Wijdeven en de voorzitter van BECO, Peer Verkuijlen, werden de certificaten uitgereikt. Volgens wethouder Wijdeven kan met de inzet van coaches de hoge energielast van huishoudens wat teruggedrongen worden. “Er kunnen ook kleine maatregelen in huis aangebracht worden. Die worden kosteloos door de gemeente ter beschikking gesteld om eenvoudige oplossingen mogelijk te maken. Tegelijkertijd gaat het ook om gedrag. Eén stukje bewustwording waar je in huis op kunt letten”, zegt de wethouder. 

De energiecoach als gesprekspartner
Het inzetten van coaches is vooral bedoeld om een gesprekpartner te hebben die meedenkt en meekijkt naar mogelijkheden. Inwoners die gebruik hebben gemaakt van de regeling voor energietoeslag, krijgen van de gemeente een uitnodiging om zich aan te melden als zij het op prijs stellen dat er een energiecoach langskomt. Het gesprek gaat dan over gedrag en besparingsmogelijkheden. Daarbij wordt gekeken welke kleine maatregelen beschikbaar gesteld kunnen worden, zoals tijdschakelaars, tochtstrips en radiatorfolie.  Als het nodig is, kan zelfs een groot apparaat dat vanwege ouderdom veel energie gebruikt, zoals een koelkast, diepvries of wasdroger, gratis vervangen worden.

Inzet van BECO
Voorzitter Peer Verkuijlen van BECO is er trots op en blij mee dat er zo snel elf enthousiaste energiecoaches klaar staan. “Deze mensen zijn zeer gemotiveerd om anderen vooruit te helpen. Het gaat op dit moment al om 90 aanmeldingen in Bernheze waar zij voor ingezet worden. Daarnaast hebben we onze coördinator, Annemieke van der Wielen, die alles mee regelt. Dit zijn ook precies de dingen die we als lokale energiecoöperatie moeten doen”, vertelt de voorzitter.