Linda van Rosmalen, ‘Goed leven op een gezonde aarde’

Energiecoach Linda van Rosmalen gaat bij inwoners langs en geeft energieadvies. BECO, de lokale Bernhezer Energie Coöperatie is samen met de gemeente actief om bij mensen thuis te helpen om energie te besparen en daarmee de kosten te verlagen. Een goed gesprek met de energiecoach kan echt helpen.

Sinds maart is Linda (40) in het bezit van het certificaat om als energiecoach te kunnen werken. De energiecoach gaat op huisbezoek, bespreekt en bekijkt letterlijk de situatie in huis, geeft advies over kleine aanpassingen, zowel technische zaken als aanpassing gedrag (deuren dicht, gordijnen gebruiken, stand-by knop uit, korter douchen enz.). Daarnaast kan een coach zelfs nog gratis energiebesparende middelen aanbieden, zoals bv. LED lampen, radiatorfolie, tochtstrippen). Als het maandinkomen al geen vetpot is en de energierekening hoog kan het zeker helpen.

En thuis?

Linda woont met haar partner Mark in Heesch. Ze hebben een samengesteld gezin met 5 kinderen van 9 tot 13 jaar. ‘We praten best veel over energiebesparing’, zegt Linda, ‘deuren dicht doen is nog wel een ding’. ‘Wij hebben zonnepanelen, het huis verbouwd, beter geïsoleerd, nieuwe kozijnen, nieuw glas, rolluiken, garage geïsoleerd, luchtventilatiesysteem in badkamers toegevoegd en we rijden elektrisch. Belangrijker is nog, niets verbruiken wat niet nodig is ofwel zuinig zijn op water, elektriciteit en gas’.

Steentje bijdragen

‘Als coach ga ik vooral in op wat je zelf kunt doen om energie te besparen en wat het op kan leveren’, zegt Linda. ‘Je kunt met de tips veel energie besparen, en geld, maar je draagt dus ook een steentje bij aan een betere aarde. Dus alleen maar win-win voor iedereen en heel de wereld. Wat me daarbij opvalt is dat veel mensen nog niet overal led lampen in huis hebben. Vaak vinden we het zonde om nog werkende lampen te vervangen, maar het levert echt veel op om ze toch te vervangen en als energiecoach heb ik dan ook echt wat te bieden’, zo besluit ze.