Kies je een gewone of een slimme laadpaal?

De verkoop van elektrische auto’s (EV’s) is in het eerste kwartaal van 2024 gestegen t.o.v. 2023. Dat betekent, dat er ook meer laadpalen nodig zijn om deze auto’s op te kunnen laden. Met een eigen laadpaal kan je je auto goedkoop opladen. Als je dan ook nog zonnepanelen hebt, ben je helemaal spekkoper,  want dan laad je dus min of meer ‘gratis’ je auto op met je eigen stroom.
Je kunt dat doen met een standaard lader om je autobatterij zo snel mogelijk weer vol te hebben. Soms is dat ook gewoon nodig, omdat je snel weer een lange rit moet maken. Dan gebruik je veelal stroom uit het net en benut je je eigen zonnestroom niet optimaal. Heel vaak hoeft die batterij echter niet zo snel vol te zijn en daarom is het wellicht slimmer om voor een laadpaal te kiezen die je auto oplaad met zoveel mogelijk eigen zonnestroom.

Er zijn slimme laadpalen, die zowel de stroomaansluiting van je woning, de stroomopwekking van de zonnepanelen en het laden van de EV meten. De software van deze laadpalen bepaalt aan de hand hiervan hoe snel de auto opgeladen kan worden. Is het verbruik in huis hoog omdat er veel zware huishoudelijke apparaten aan staan, dan regelt de laadpaal zelf dat de auto tijdelijk wat langzamer gaat laden of zelfs stopt met laden, zodat alle zonnestroom voor de huishoudelijke apparaten wordt gebruikt. Is de stroompiek in huis voorbij en is er weer zonnestroom over, gaat de auto automatisch weer sneller laden. Hoe meer zonnestroom er opgewekt wordt, hoe sneller de auto kan laden. Vaak zijn deze slimme laadpalen al helemaal voorbereid op samenwerking met een thuisaccu. Overdag de thuisaccu laden en ’s nachts de auto. Uiteraard blijft snel opladen altijd mogelijk.

Vraag een keukentafelgesprek aan. Onze BECOlateurs komen graag bij je langs om hun kennis met je te delen. www.onsbeco.nl/contact