Houd de zon buiten

Het grootste deel van de Nederlanders heeft geen airco en heeft ook geen plannen om er één aan te schaffen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de kosten van een airco, het energieverbruik van airco’s en het effect van airco’s op het klimaat. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder een representatieve steekproef van 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Motivaction.

Om hitte in huis te voorkomen, is er naast de airco ook de mogelijkheid van het aanschaffen van een ventilator, buitenzonwering of goede isolatie. De afgelopen jaren is het vertrouwen dat deze maatregelen helpen, om het huis koel te houden, zelfs gestegen. Buitenzonwering en goede muur- en dakisolatie staan met stip bovenaan als manieren om de hitte buitenshuis te houden. We kunnen met recht vertrouwen op buitenzonwering en isolatie, want die combinatie geeft 80 procent minder kans op oververhitting.

Veel Nederlanders houden overdag de deuren, ramen en gordijnen dicht om het huis zo lang mogelijk koel te houden. En zetten ramen en deuren ’s avonds of ‘s nachts open. Een meerderheid verwacht dit ook komende zomer weer te gaan doen. Wordt het toch te warm, dan geeft ook een ventilator een verkoelend briesje.

Nederlanders die wel een airco hebben aangeschaft of dat willen gaan doen, geven als reden dat zij een koeler huis comfortabeler vinden en zeggen beter te slapen in een koelere kamer. Een koel huis begint echter met de hitte zoveel mogelijk buiten te houden. Dus ook voor een goede nachtrust geldt; houd de zon buiten met zonwering, isolatie of groen rond de slaapkamer.

Ga naar contact en vraag een keukentafelgesprek aan.

Onze BECOlateurs komen graag bij je langs om hun kennis met je te delen.

Bron: www.milieucentraal.nl