Hoeveel warmte verliest uw woning?

Lek-check BECO bij Bert en Hannie Timmers

Gedeputeerde Annemarie Spierings van de provincie Noord-Brabant was een paar maanden geleden gast bij BECO. Ze was onder de indruk van al het werk dat door de vrijwilligers van deze lokale Bernhezer Energie Coöperatie wordt verzet. Als dank en ter stimulering bood zij namens de provincie een waardebon aan om bij een van de leden de woning te laten onderzoeken op warmte lekken waardoor veel energie verloren gaat. De gelukkigen waren Bert en Hannie Timmers in Heeswijk-Dinther. 

Bert en Hannie, beiden 68 jaar, wonen sinds 1989 aan de Wilgendreef. Destijds hebben zij middels zelfbouw de woning gerealiseerd. Sinds enkele jaren zijn ze aangesloten bij BECO. Ze zijn bewust met energie bezig en vinden het initiatief van een lokale energie coöperatie dicht bij huis belangrijk. ‘We hebben sinds 2020 zonnepanelen, koken op inductie en hebben tochtstrippen en radiatorfolie aangebracht. Alles bij elkaar bijna 500 m³ gas minder nodig dan een soortgelijke woning’, zeggen ze.

Kennismaking BECO met warmtebeelden

‘Afgelopen winter maakten we gebruik van de mogelijkheid om opnamen met de warmtebeeld camera van BECO te laten doen. De combinatie van deze opnamen en de ‘lektest’ ofwel ‘blower door test’ van binnen uit, die we kregen aangeboden van BECO, gaf een duidelijk beeld waar nog kieren te dichten zijn’, zegt Bert.

‘Het is een nuttige test om de luchtdichtheid van een woning te controleren. Een goede luchtdichtheid is belangrijk om zo weinig mogelijk warmte te verliezen uit de woning’, zegt Hans Schellings van BECO.

Tochtstromen ontdekken en energie besparen

Bij de test wordt de binnenlucht door een grote ventilator via een deuropening naar buiten geblazen en ontstaat er onderdruk. In huis kunnen dan tochtstromen nagegaan worden waarbij gebruik gemaakt wordt van de gemaakte beelden van de warmtebeeld camera. Daarbij is de kennis en ervaring van Hans Schellings als tester ook van belang. Het gaat vooral om dak en kozijnaansluitingen, doorvoeringen van kanalen e.d.. De gesignaleerde lekken zijn in beeld gebracht en nadat ze door Bert gedicht worden zal er volgens Hans in deze situatie zo’n 100 m³ gas bespaard worden.