Energiecafé 28 juni 2023

Energie delen met de buren?

Op 20 april hadden we een BECO Energiecafé over energieopslag. Daar zal het in de toekomst naar toe moeten. Als je energie over hebt van zonnepanelen dan lever je die meestal terug op het net. Die zou ook opgeslagen kunnen worden om later te gebruiken of om te delen met buren. Dat is nog niet de dagelijkse praktijk maar zeker interessant in de nabije toekomst.

Dat vinden Piet Derikx, Jan Jacobs en Wilfried Timmers, allen betrokken bij BECO, de lokale energiecoöperatie in Bernheze. ‘Iedereen gebruikt energie, maar de een heeft weleens energie over van de zonnepanelen, de andere gebruikt extra elektriciteit voor de auto. Kunnen we eventueel zelf met de buren of de buurt wat regelen en de handen uit de mouwen steken?’, zo vragen zij zich af.  ‘Links en rechts zijn er voorbeelden bekend waar mensen zelf aan de slag gaan en met lokale opslag voordelen behalen’, zegt het drietal. ‘Een goede reden om de koppen bij elkaar te steken en er over door te praten’, vinden ze.

Op 28 juni 2023 gaan we dit met elkaar verder onderzoeken en uitwerken.Meld je middels onderstaand formulier aan (vrouwen en mannen).

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Lid van BECO voor € 10,00 per jaar
Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blijft er voldoende energie voor ons thuis en op bedrijf beschikbaar in de toekomst? Veel huiseigenaren, huurders van woningen en ondernemers willen investeren in zonnepanelen en verduurzaming. Want we willen minder afhankelijk worden van gas en stroom uit het buitenland. De berichten over een vol elektriciteitsnet houden ons tegen. Iedereen is zich bewust van het belang van energie. Dagelijks verschijnen er berichten over stijgingen en dalingen van voorraden en prijzen in de media. Geopolitieke ontwikkelingen liggen daaraan ten grondslag. Allemaal belangrijk, maar wat kun je er zelf aan doen?

Lokale energie-opslag

Lokale energie-opslag is een oplossing. Iedereen gebruikt energie, de een heeft energie over van de zonnepanelen, de andere gebruikt extra elektriciteit voor de auto. Zelf met de buren of de buurt wat regelen en de handen uit de mouwen steken. Links en rechts zijn er voorbeelden bekend waar mensen zelf aan de slag gaan en met lokale opslag voordelen behalen. Het sociale aspect om iedereen erbij te betrekken vinden we belangrijk. Op het aankomende energiecafé van BECO dagen we deelnemers uit om na te denken wat ze zelf kunnen doen aan lokale energie opslag, samen met hun buren/buurt. Vanuit de gedachte om samen aan een oplossing te werken en samen de belemmeringen aan te pakken. Vandaar ook de opzet van het café, iedereen weet wat en samen weten en kunnen we meer dan alleen!

Voor wie?

Als je plannen hebt om te gaan verduurzamen, nodigen we je uit, vooral samen met je partner. Ook als je nog geen zonnepanelen hebt. Steek samen met je buren op die avond de koppen bij elkaar om het te hebben over wensen en mogelijkheden.

Samenwerking is mensenwerk

Bel de BECOlijn

06 3313 4848
Bereikbaar op werkdagen
van 09.00 tot 12.00