Energie delen met de buren? deel 2

Op 20 april waren ongeveer 50 belangstellenden naar de Wis in Loosboek gekomen voor deel 1 van  het Beco energiecafé. Ze hebben overlegd met elkaar over de mogelijkheden en onmogelijkheden om energie te delen met de buren.  Dat vond plaats in een rustige en ontspannen  sfeer waarbij ieder zijn zegje kon doen.

Binnen Bernheze is er veel belangstelling om zonnepanelen te leggen. Op dit moment geldt nog steeds de salderingsregeling. Daarmee verrekend de energieleverancier het met de zonnepanelen geproduceerde elektriciteit met het eigen verbruik op jaarbasis. In feite fungeert het landelijk elektriciteit netwerk daarbij als een soort opslag. Aangekondigd is dat deze salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd wordt en in 2030 geheel verdwijnt. Dat zet een rem op de investering in verduurzaming van woningen en de aanleg van zonnepanelen. Met alleen het leggen van zonnepanelen zijn we er niet. We zien een duidelijke belangstelling voor verduurzaming in bredere zin . We merken een grote betrokkenheid. Voor verdere verduurzaming zijn vervolginvesteringen nodig in onze woning en dat leidt tot vragen en dilemma’s.

Wat speelt er allemaal rondom de verduurzaming?

Wat is de verstandige volgorde van verduurzamingsmaatregelen?

Thuisaccu’s zijn nu nog duur en er zit een grens aan de huidige grondstoffen voor accu’s. Zijn er andere mogelijkheden om slim lokaal de energie te verdelen?

Wat laten we de volgende generaties na aan verduurzamingsopdracht?

Allemaal vragen waarop niet altijd een eenvoudig antwoord te geven is.  Met de ervaringen van 20 april heeft de organisatie een programma samengesteld. We gaan samen dieper op de te maken keuzes en de rol die ieder daarbij kan spelen. Ook nu kan iedereen op zijn manier inbreng hebben.

Intussen is het programma verder uitgekristalliseerd, de volgende onderdelen komen aanbod:

  1. Terugkoppeling vanuit het eerste energie café                                                        (Winfried)
  2. Grootouders voor het klimaat                                                                                  (Lenny)
  3. Pauze
  4. Welke reis kan iemand zelf maken om de eigen woning te verduurzamen             (Gerben)
  5. Wie wil er meedoen in projecten met een langere horizon?                                    (Jan)

De organisatie van de avond:

Gerben Stilma

Winfried Timmers

Jan Jacobs

Piet Derikx

Hans Schellings

Meld je aan met onderstaand formulier (vrouwen en mannen) voor het energiecafé van woensdag 28 juni a.s. Wederom in de Wis in Loosbroek. We beginnen om 20.00 uur en deelname is gratis.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zie verder de pagina “Onze energiecafé’s”