Comfortabel wonen

MINDER GAS EN TOCH COMFORT

Download Samen voor een gas(t)vrij Bernheze
Download Verduurzaming hoe pak je dat aan?

WARMTEPOMP BEGINT MET ISOLEREN

Download rekentool warmtepomp

Geraadpleegde websites en gebruikte teksten :
(1) www.balanshuis.nl
(2) www.energiebesparendoejenu.nl
(3) www.milieucentraal.nl
(4) www.thuisbaas.nl
(5) www.stiebel-eltron.nl
(6) https://warmtepomp-weetjes.nl/

Een comfortabel huis zonder aardgas (1)

Het klimaat verandert en het aardgas raakt op. Dit stelt ons met elkaar voor de grote opgave om de opwarming van de aarde te beperken en over te gaan op een duurzaam gebruik van natuurlijke energiebronnen.
Wij geloven er in dat iedereen comfortabel en energieneutraal kan wonen, want goede oplossingen om energie te besparen en schone energie op te wekken zijn er. Daarmee kan je elke woning stapsgewijs en betaalbaar aanpakken.
Iedereen die dat wil, kan vandaag beginnen met de eerste stap. Maar in één keer naar energieneutraal of zelfs naar een energieleverend huis kan natuurlijk ook.
Er zijn veel mogelijkheden, die bij elkaar de uiteindelijke oplossing moeten bieden. Van het aanbrengen van zonnepanelen en warmtepompen, tot het volledig vernieuwen van gevels of juist alleen het aanbrengen van vloerisolatie. Wat is verstandig? Het begint bij de bewoner zelf en door goed te kijken naar zijn/haar woning. Overal is uiteindelijk een oplossing voor.
De problemen met het klimaat maken duidelijk dat er door iedereen stappen gezet moet worden om de aarde niet verder op te laten warmen. Dat is een grote verantwoordelijkheid die vraagt om actie.
Wij vinden dat je nuchter moet kijken naar de opgave voor energiebesparing in Bernheze. Daarom zijn vragen als “helpt het de energiebesparing?”, “is het echt nodig?”, “wordt er om gevraagd?” en “helpt dit de bewoner?” ons uitgangspunt.
In onze visie moet alles wat waarde heeft zo veel mogelijk behouden blijven. Wat goed is, hoeft niet te worden vervangen, maar wat energiebesparing in de weg staat, kan beter worden aangepakt. Doe alleen het noodzakelijke, maar wel met maximaal effect. Dat levert comfort, energiebesparing én geld op.

Wonen zonder aardgas: nabije toekomst (2)

Nederland gaat van het aardgas af. En dat gaat sneller gebeuren dan je zou kunnen denken. Voor het klimaat moeten we nu stappen zetten.
Zonder aardgas kun je nog steeds heel comfortabel wonen: je huis blijft lekker warm, je kunt nog steeds onder een warme douche stappen en een heerlijke maaltijd koken op een kookplaat.

Verbruiksmanagers: inzicht in je energie (2)

Met inzicht in je energieverbruik ontdek je jouw kansen om te besparen. Een energieverbruiksmanager geeft je dat inzicht.
Een energieverbruiksmanager is een schermpje aan de muur, of een app of website op je smartphone of computer. Je krijgt een nauwkeurig overzicht van je dagelijkse verbruik van gas en stroom. Zo zie je makkelijk of je veel of weinig energie verbruikt en waar je op kunt besparen. Je verbruiksgegevens worden automatisch verzameld door je meter in je meterkast. Voorbeelden van verbruiksmanagers zijn MEMo(2 wire), Mijnhuis-online (Wendy), Toon ® en Powersense.

Vloerisolatie: warmere voeten (2)

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening. Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen.
Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd. De helft van de eigenaren van oudere woningen heeft al vloerisolatie, de andere helft nog niet.

Dakisolatie: minder stookkosten (2)

Veel warmte in huis gaat via het dak verloren. Zonde, want daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s.
Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt. Zo’n 80 procent van de daken heeft isolatie.

Gevelisolatie: verbeter je wooncomfort (2)

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en je wooncomfort stijgt. Geïsoleerde gevels (buitenmuren) voelen minder koud aan.
Een makkelijke manier is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Andere manieren om je gevel te isoleren zijn aan de buitenkant of binnenkant (voorzetwand) van je muur.

Isolerend glas: binnen lekker warm (2)

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.
Enkel glas is niet meer van deze tijd. HR++ glas is inmiddels de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Tegenwoordig is er triple glas, met drie isolatielagen, wat nog beter isoleert.

Ventilatie: goed voor de gezondheid (2)

Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Met terugwinning van warmte beperk je het energieverbruik van ventileren.
Ventileren gebeurt vaak onvoldoende. Het kan leiden tot versterking van allergieën en luchtwegproblemen.

Kookplaat en keukenapparaten (3)

Of koken voor jou een hobby is of een dagelijkse sleur: het kost altijd gas of elektriciteit. Net als de koffie of thee na de maaltijd.
Met een zuinige kookplaat, oven en andere apparaten in de keuken gebruik je minder gas en stroom en beperk je dus de negatieve invloed op het milieu.
Nederland gaat tussen nu en 2050 stap voor stap van het aardgas af, omdat verbranding van aardgas bijdraagt aan klimaatverandering. Elektriciteit (nu nog helaas grotendeels opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden) zal duurzamer worden. Door deze ontwikkelingen heeft koken op inductie de toekomst.

Elektrische doorstromer (=Instant heater) (4/5)

Een cooker en een plintboiler moeten steeds op temperatuur gehouden worden. Een instant heater gebruikt alleen energie als er warm water gevraagd wordt
Een instant heater werkt perfect op zonne-energie en verwarmt slechts zoveel water als je werkelijk gebruikt. Pas op het moment dat je de warmwater kraan open draait, schakelt het elektrische verwarmingselement aan. Dat element verwarmt het water dat er doorheen stroomt direct op. Zo heeft u binnen 2 seconden warm water.
De gewenste temperatuur is vooraf in te stellen, waardoor de instant heater precies de hoeveelheid energie gebruikt die nodig is om het water op die temperatuur te krijgen.
Een elektrische doorstromer is een compact toestel met een drukvaste kuip voor centrale warmwatervoorziening. Je kunt er een of meerdere aftappunten op aansluiten, afhankelijk van het type doorstroomtoestel. Het vermogen van de doorstroomverwarmer bepaalt hoeveel warm water hij kan leveren. Een elektrische doorstromer is dus een klein toestel met een groot vermogen om water te verwarmen.
De meterkast moet wel voor krachtstroom geschikt zijn.

Zonneboiler: warmte van de zon (2)

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douche en keuken. Je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas of warmtepomp. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers.
In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hebt dus altijd een warme douche. Met een zonneboiler bespaar je over het hele jaar ongeveer de helft op je energiekosten voor warm water. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij: dat is goed voor het klimaat.
Er is ook een zonneboilercombi, die zorgt naast warm water ook voor een deel van de verwarming van je huis.
Voor een zonneboiler zijn wel speciale panelen op je dak nodig.

Zonnepanelen: wek je eigen stroom op (2)

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien.
Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van je stroom leveren. De zon als energiebron is onuitputtelijk. Het omzetten van zonlicht naar elektriciteit gaat zonder uitstoot van het broeikasgas CO2.

Infraroodpanelen voor verwarming (2)

Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij je huis goed geïsoleerd is.
Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt (convectieverwarming). IR-panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ondanks een lage temperatuur. Zorg voor een goede verdeling van de panelen in de verschillende ruimtes voor een comfortabel gevoel. Naast panelen is er ook IR vloer- en wandverwarming.

Warmtepomp: van gas naar stroom (2)

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Er is nu een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen.
Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 80 procent.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.

Wat is een warmtepomp? (6)

Warmtepompen zijn toestellen die op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water zorgen en soms ook voor koeling. Een warmtepomp maakt voor het grootste deel gebruik van ‘gratis’ hernieuwbare energie uit de omgeving, ze zijn een duurzaam energiebesparend alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Een warmtepomp is in Nederland, t.o.v. aardgas, rendabel bij lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convectoren en LT-radiatoren.
De hoeveelheid energie die de warmtepomp gebruikt is laag in vergelijking met de opbrengst. 65 % tot 80 % van de door de warmtepomp geleverde energie wordt ‘gratis’ gewonnen uit de omgeving. Hierdoor verbruikt een warmtepompinstallatie minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem. Ook de CO2-uitstoot bij verwarming door middel van een warmtepomp is beduidend lager dan bijvoorbeeld bij de cv-ketel.

Warmtepomp type en bron (6)

Warmtepompen voor woningen kun je grofweg indelen in vier categorieën. Lucht-lucht, lucht-water, grond-water en water-water. Welke soort warmtepomp je het beste kiest hangt niet alleen af van je budget maar ook van het type woning en de omgeving waar je woont. Bij een grond-water systeem is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je over een bepaald grondoppervlak beschikt om de warmte die zich in de aarde bevindt te kunnen benutten, verder is het zo dat niet overal in Nederland gebruik mag worden gemaakt van aardwarmte (waterwingebieden).
Water-water: Deze warmtepomp maakt gebruik van een ‘open bron’, grondwater wordt uit de bodem opgepompt, energie wordt onttrokken en het ‘koudere’ water wordt op een andere plaats weer in de bodem teruggebracht.
Brine-water: Deze warmtepomp, wat vaak precies hetzelfde toestel is als de water-water warmtepomp onttrekt energie uit de bodem middels een gesloten bron. We spreken over ‘brine’ omdat door een gesloten systeem water met een antivries toevoeging (glycol) wordt rond gepompt. Maar er zijn bij dit type ook andere bronnen mogelijk dan buizen in de bodem: Oppervlakte water, PVT – panelen, warmte winmuren, riool-buizen, energie dak, ijsbuffervat, mijnschachten, restwarmte uit de industrie, enz.
Lucht/water: Deze warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht, middels een ventilator wordt lucht over een platenwisselaar (verdamper) gezogen of geblazen, uit deze lucht wordt energie onttrokken in de verdamper. Als nadeel wordt vaak het geluid van de ventilator genoemd alsook het moeten ontdooien van de verdamper wat bij buitentemperaturen kouder dan 6 graden kan voorkomen.
Lucht/lucht: Deze warmtepomp haalt net als de lucht/water energie uit de buitenlucht en geeft deze ook weer af als lucht. Buiten blaast (bij verwarmen) de ventilator lucht over de verdamper en binnen is een ventilator die lucht over de condensor verplaatst.
Ventilatielucht/water: Deze warmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht van het gebouw, meestal wordt hiermee tapwater verwarmd. Verwarmen kan echter ook, alleen zal er vaak een extra hulpbron moeten zijn met andere warmte als toevoeging.
Een ventilatielucht warmtepomp die alleen tapwater verwarmd noemen we ook wel ‘warmtepompboiler’.

Is mijn woning geschikt voor volledige warmtepomp? (2)

– Je dak, gevel (buitenmuur) én vloer zijn goed of zeer goed geïsoleerd. Huizen van voor 1992 zijn matig of geheel niet geïsoleerd. Huizen uit de periode 1992 – 1999 zijn goed geïsoleerd. Huizen gebouwd van 2000 tot 2009 zijn redelijk goed geïsoleerd en huizen na 2010 zijn zeer goed geïsoleerd.
– In alle ramen zit HR++ glas of triple glas (eventueel in slaapkamers dubbel glas).
– Je hebt vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuurradiatoren.
– Er is binnen ruimte voor de warmtepomp met voorraadvat (denk aan een dubbeldeurs koelkast; 60 x 60 cm, 180 cm hoog).
– Er is buiten ruimte voor de buitenunit (lijkt op de buitenunit van een airco), of er is ruimte in de tuin voor een bodembron.

Subsidies en leningen (2)

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening. Maar je hebt wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken.
Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in de kosten. En er zijn ook leningen met gunstige voorwaarden die je kunnen helpen als je te weinig spaargeld hebt.

Lenen voor energiebesparing (2)

Voor energiebesparende maatregelen kun je je spaargeld inzetten. Heb je dat niet of wil je het bewaren als appeltje voor de dorst? Met een Energiebespaarlening kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening. Deze lening heeft geen afsluitkosten en mag boetevrij vervroegd worden afgelost.
Lenen kost uiteraard geld. Maar lenen voor energie besparen is anders dan lenen voor het kopen van spullen. Tegenover de kosten van de lening staan lagere energielasten. Afhankelijk van de energiemaatregel en jouw huidige energieverbruik kan de besparing op je energiekosten genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je lening te dekken. En is je lening afgelost, dan blijf je profiteren van de besparing.
Het Nationaal Energiebespaarfonds biedt aan huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de Rijksoverheid en banken, en heeft geen winstoogmerk. De lening kan boetevrij versneld worden afgelost, als je dat zou willen.
Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de 2.500 en 25.000 euro (voor Nul op de Meter renovaties 50.000 euro). De rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening en is vaak fiscaal aftrekbaar. Je betaalt voor rente en aflossing een vast bedrag per maand en aan het einde van de looptijd heb je de volledige lening terugbetaald.

Extra hypotheek energiebesparing (2)

Een extra hypotheek biedt ook ruimte om je huis energiezuiniger te maken. De regels voor de hoogte van een hypotheek worden steeds strenger. Voor energiebesparing is er een uitzondering: je mag een extra bedrag lenen. Dat kan bij het kopen van een woning, maar ook als je al langer in je huis woont. In dat laatste geval moet je hypotheekovereenkomst wel ruimte bieden voor uitbreiding. Check dit bij je hypotheekverstrekker.
Je mag voor energiebesparende maatregelen tot 106 procent van je woningwaarde lenen, zonder energiebesparing is dat 100 procent (vanaf januari 2018). Je kunt hiermee 6 procent van de woningwaarde extra financiering krijgen. Voorwaarde is een bruto jaarinkomen van tenminste 33.000 euro. Bij de inkomenstoets voor je hypotheek blijft maximaal 9.000 euro van de investering in energiebesparingsmaatregelen buiten beschouwing.
Het voordeel ten opzichte van de Energiebespaarlening is de lange looptijd van 30 jaar, waardoor het maandbedrag lager is. Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van extra lenen voor energiebesparing aan. Check dit daarom bij je hypotheekverstrekker.