Jan Dortmans aan de slag als energiecoach
Besparen op je energie en daarmee ook op de kosten. Voor iedereen is dat interessant maar zeker als je al moeite hebt om de hoge rekeningen te kunnen betalen. Een gesprek met een energiecoach kan helpen. De gemeente Bernheze is in samenwerking met BECO, de lokale Energie Cooperatie Bernheze, gestart met energiecoaches die hulp kunnen bieden.
Jan Dortmans heeft sinds maart het certificaat om als energiecoach te kunnen werken. ‘Naast andere werkzaamheden als vrijwilliger, o.a. voor het IVN, leek me dit zinvol en ook leuk om te doen. Ik wil graag iets voor anderen betekenen. Dat geeft goed gevoel. Als energiecoach ben ik geen technicus, maar denk toch wel mensen mee te kunnen nemen in het verhaal van duurzaamheid, energiebesparing en gedragsaanpassing’ zegt Jan.
Huisbezoeken
Een energiecoach gaat op huisbezoek, bespreekt en bekijkt letterlijk de situatie in huis, geeft advies over kleine aanpassingen, zowel technische zaken als aanpassing gedrag (deuren dicht, gordijnen gebruiken, stand-by knop uit, korter douchen enz.). Daarnaast kunnen we als coach zelfs nog gratis energiebesparende middelen aanbieden, zoals bv. LED lampen, radiatorfolie, tochtstrippen). Als het maandinkomen al geen vetpot is en de energierekening hoog kan het zeker helpen.
Zelf ook bewust omgaan met energie
Jan en Ine Dortmans zijn al meerdere jaren bij BECO aangesloten. ‘Een mooie kleine lokale organisatie op coöperatieve basis, gedragen door bevlogen vrijwilligers, die 100% duurzame groene energie levert, mensen enthousiast maakt en goed informeert over energie en energiezuinige aanpassingen’, zeggen Jan en Ine. Zelf ook duurzaam bezig? ‘Jazeker, doen we dat,
bijv. altijd een volle afwasmachine op ECO-stand, volle wasmachine op zo laag mogelijke temperatuur en de was buiten aan de waslijn laten drogen. Bijna alle lampen zijn LED en zonnepanelen op het dak. Destijds goed geholpen door Piet Derikx van BECO’.
Steentje bijdragen Ook de drie kinderen Dortmans zijn ‘groen’ opgevoed. ‘Daar waar we het milieu kunnen sparen, doen we het. Volgende generaties hebben ook recht op een gezonde leefomgeving! Dat hebben we onze kinderen meegegeven en vertrouwen erop dat zij het doorgeven. Ook zij hebben alle drie zonnepanelen’. Tenslotte vinden Jan en Ine het ‘coöperatieve gedachtengoed, het mee kunnen denken en beslissen, maar ook dat BECO mensen adviseert in duurzaam doen en stimuleert in duurzaam denken heel belangrijk. Daar werken we graag aan mee’, zo sluiten ze af.